Muqaddimah ICL

Written by pahlawan_kuda 0 comments Posted in:

Saya mulakan perkongsi bersiri ini dgn Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang. Diharapkan ia bermanfaat kepada semua pencari jalan yang benar.

1. Dalam Islam, kesemua perkara ada dalilnya didalam al-quran,as-sunnah,ijma’,qias dan lain2 dalil yg tidak disepakati ulama’ seperti istihsan,masolihul mursalah,istishab,urf dan pelbagai lg. perkara utama adalah yang didahulukan adalah kepentingan awam(public interest). Apa yg baik pada mata masyarakat keseluruhannya,adalah baik disisi islam. Cth: bunuh,mencuri,rogol,zina dan rasuah dilihat buruk oleh masyarakat. Tapi hormat org, senyum, dan memberi org lain makan dilihat baik. Sbbnya, dlm diri semua manusia baik islam atau tidak,kecil atau besar, telah tersimpan satu ilmu yg didapati tanpa belajar. Ia juga dikenali sbg morality.

2. Dlm Islam, kita x dpt menafikan bahawa hukum-hakamnya adalah semuanya betul dan tanpa ragu (al-Baqarah:2).Ia mengambil kira kepentingan ammah(masyarakat) dan menolak keburukan. Tinggal lagi, mereka2 yg tidak faham ttg Islam, mereka menafikannya. Jd saya pd hari ini, ingin menerangkan betapa islam menekankan faktor kebajikan,kepentingan masyarakat, dan keadilan dalam salah satu drp banyak aspek kehidupan kita, iaitu bidang undang2 jenayah(ICL). Ramai yg masih tdk jelas ttgnya. Hakikatnya, kalau kamu terima hukum-hakam islam, tiada ragu lg, kamu akan selamat, baik islam mahupun bkn islam.

3. Dalam ICL, ulama’ membahagikan hukuman kpd 3. Hudud, Qisas,dan ta’zir. Mengapa? Kerana ia akan memudahkan hakim utk menentukan hukumannya, cara mensabitkan kesalahan dan lain2 lg. apa bezanya ketiga2 hukuman ni?

4. Baiklah, secara general, kesemua hukuman ini terdapat dalil didalam al-Qur’an,As-Sunnah,Ijma’,Qias dan lain2 sources of hukum.(sources 4) sbb menurut kaedah fiqhiyah dlm ICL, "tidak ada kesalahan dan hukuman tanpa dalil". kita pergi satu persatu lps ni.

5. Beza 3 jenis jenayah ini, hudud dan qisas ada dalil yg menyebutnya secara jelas didalam al-Qur’an dan As-Sunnah dari segi jenis kesalahan dan hukumannya. Tp ta’zir, tak ade dalil yg jelas, ia terdapat dlm al-Qur’an dan As-Sunnah, tp perlukan penjelasan dan clarification drp ulama’. Contohnya:(bersambung)

0 comments: