kesedaran untuk mengembalikan Empayar

Written by pahlawan_kuda 0 comments Posted in:

1. Menjelang tahun 2009, genaplah 85 tahun kejatuhan Khilafah Islamiah dr atas muka bumi ini. 1924 adalah tahun bermulanya titik hitam bg umat Islam keseluruhannya apabila kerajaan Turki Uthmaniyah yg brpusat di Islambul (kini Istanbul),Turki dijatuhkan oleh musuh2 Islam yg didalangi oleh Kamal At-Tartuk Laknatullahi alaih.

2. Hal ini bermakna, semenjak drp tarikh itu sehinggalah sekarang, umat Islam keseluruhannya telah menanggung Dosa selama 85 tahun!!!

3. Ini kerana, satu2nya Tanggungjawab Fardhu kifayah ke atas keseluruhan ummat Islam iaitu untuk mengembalikan Empayar Khilafah Islamiah belum lg dilaksanakan.

4. Analoginya ckup mudah, urusan myempurnakan jenazah seperti memandikan jenazah adlah Fardhu Kifayah bg sesebuah Masyarakat Islam, akan tetapi sampai ke sudah, mayat itu masih belum dimandikan lagi. jadi, satu masyarakat Islam itu berdosa sehinggalah mayat itu disempurnakan.

5. menyedari hakikat ini, pada tahun 1928,timbul kesedaran dari dlm diri seorang pencinta Islam yang agung untuk membentuk satu gerakan Islamiah yang visi utama gerakan haraki itu adalah untuk Mengembalikan Khilafah Islamiah yg telah hilang. Bermula drp seorang, Imam As-Syahid Hassan Al-Banna menyebarkan idea gerakan islamiah yg diberi nama Ikhwanul Muslimin ini kpd masyarakat Mesir.

6. Dakwh yang meletakkan tunjang utamanya adlh Usrah ini akhirnya dikembangkan ke serata dunia apabila ibu pejabat Ikhwanul Muslimin dipindahkan ke Kaherah dan aktiviti dakwahnya telah dijalankan di Universiti al-Azhar, Universiti tertua didunia yg para pelajarnya adlh drp seluruh dunia.

7. Hari ini, dakwah mngakkan khilafah ini telah meresap ke dalam sistem politik di negara2 seluruh dunia. Kalau di Palestin ia dipanggil HAMAS, kalau di Indonesia ia dpggil PKS, di Malaysia sndiri, gerakan ini dipggil PAS!

8. Persoalannya, adakah Wajib kita selaku umat islam mempelopori Jemaah tertua dan niat sucinya di Redhoi ini???

9. Jawapannya adlah wajib! selagi mana Empayar Islam msih blum ttegak di atas muka bumi ini, pjuangan ini wajib di teruskan oleh semua umat Islam!

10. kata satu kaedah fiqh,'Malla yatimmul wajib, illa bihi, fahuwl wajib. mksud cari sdiri.

11. Jadi, sy menyeru seluruh umat Islam, buatlah pilihan yg betul dlm mmilih jemaah mana yg spatutnya kita intima'kan selagi kita berada di atas muka bumi ini. takut2, bila kitab amalan dibuka, kita bukanlah dr kalangan mereka... waiyazubillahi min zaalik.

12. INGATLAH WAHAI SAHABAT SOHABIAHKU!
"ISLAM TIDAK MEMERLUKAN KITA, TETAPI KITALAH YANG MEMERLUKAN ISLAM"

13. Janji baginda Rasulullah S.A.W. yg mksudnya bhwa Khilafah islamiah akan kembali tertegak di atas muka bumi ini, kemudian baginda diam.

14. Adakah kita hanya menunggu janji ini ditunaikan??? adakah apbila baginda S.A.W berjanji suatu ketika dahulu yang Islam akan dpt menawan Rom, Parsi dan Kota Byzantine, sahabat2 dan umat Islam pd ketika itu berdiam diri?

15. Muhasabahlah diri kita, adakah kita adalah drp kalangan mereka...

0 comments: