500x = 8y

Written by pahlawan_kuda 4 comments Posted in:

1. Pernahkah anda mendengar persamaan diatas di dalam Math moden atau Add Math? bg bsesiapa yg pernah belajar matematik di sekolah dulu, pastinya tahu dan similar dgn persamaan ini.

5x + 3y = 45
x = 3

2. jadi, istilah atau persamaan diatas adalah sama seperti persamaan 500x = 8y, atau apabila kita balikkan, maka sama juga yg berlaku, 8y = 500x.

3. melalui kaedah inilah sy merasakan yg teori ini adalah applicapble bila menafsirkan bilangan peserta yg datang ke program taklimat usahawan Insaan yg telah sy dan 3 lg kawan sy jalankan di Dewan Masjid tgahari td, 2/5/09.

4. Secara sepintas lalu, program ini sbnarnya telah kami rancang diadakan pd ptgahan bulan lepas,18/4/09. mmg syok kami buat persediaan,dewan kmi tempah,siapkan patern flyers, kemudian kami dgn bangganya phtostat 100 poster dan 100 hand bill (dipotong 4 jd 400),lepas tu bhagi2 tugas utk sebar kpd public.

5. Time2 best camtu, tiba2 je, bagaikan gempa bumi menggegarkan bumi Malaysia, kami dikejutkan dgn berita drp Abg Zul,org no.1 Insaan yg akan sampaikan taklimat pd 5 hari lagi akan ke Pulau Borneo bg mengembangkan pasaran Insaan di sane.

6. ah... hampir separuh smgatku jatuh. ade yg 75%,dan ade yg hampir 92%. dlm wktu mcm tu, kami ambil lgkah drastik dgn mgarahkan semua kontigen2 tampal poster kita di seluruh Nilai menghentikan sementara aktiviti tampal poster. yg dah tampal, mtk cabut balik. tpaksa jmpe Kapten Masjid bg tunda tarikh tu.

7. Lpas bincang blik dgn Abg Zul, kmi setuju nak pospone smpai awal bulan depan,2/5/09. suasana jd suram kejap, sesuram suasana slpas hujan diwktu petang.

8. tuptap tuptap, nah lg 4 hari taklimat tu akan diadakan. tiba2 lg, Jumaat ni hari pekerja, mesti rmai warga kota yg blik kampung,argh... satu lg, mklumat yg diperolehi, semua Universiti dan kolej di area Nilai dah msuk waktu cuti sem.
so, mcmane ni Faris? ok, kita kne lakukan langkah KAMIKAZE. kalau x, kta akan buat pd bulan 6 dpan. lame tu...

9. So, dgan pasrah, kami mulakan kmbali grak kerja kami. Alamak... kontigen kita di Kolej Lagenda, USIM dan KUIS dah bercuti dah... mcmne ni? tkpe ar, kta tumpu pd masyarakat luar... wak sedak hati.

10. Tinggal lah lg 4 org yg pasrah menanti hari2 yg mendatang. Aku selaku kepala, Faris Zamri(kawan baikku), Syahir(budak sebilikku) dan Sa'adi(org no2 yg join Insaan).

11. Esok dah nak buat ni, tp poster dan handbill masih ade 500 kpg lg ni, mcmne ni? takkan nk mbazir kot? Ok ah,mlm ni, pas Isya' kta akan ke Giant dan Fun Fair. sapu semua kereta, kat Giant, semua org. OK, semua setuju, mlam tu pun, kmi bgerak.jgn balik selagi x habis... BAIK BOS!!! mcm nak mati...

12. Pg tu, kmi sarapan sama2 kat Kawah Thai, mane Sa'adi? entah ar, dah 6 juta kali dah coll ni, tak agkat jgk. yg angkat, hanya pperempuan operator... 'sila tinggalkan pesanan anda'..nak buat ape... Takpe ah, kta gerak dlu.

13. Kerusi, meja, white board, microfon... ok, semua settle. jam dah pkul 10 ni, lg stgah jam nak start, tp x nampak sorang lg pun? Sabar2...'Innallaha maassobirin...'.

14. Abg Zul dah smpai kat luar, ar, tu ade 2 org sister dah dtg. 2 org? ah... hentam saje lah... Faris Zamri mtk sister tu dduk. Abg, ramai sgat dlm sane tu bang,2 org...
Ooo... ye ke..? sy sbnarnya dah agak dah... cancel ar buat kat dewan, kta buat kat kedai makan nak? x ar bzir duit tempah dewan.
Tapi bang, semua poster dah diedar, kalau ubah tempat, takut2 ade yg dtg lambat, mcmane? ttg bayaran, Insya Allah sy settle dgn kapten Masjid kat blakng,(tu untung rapat dgn org masjid, ni masjid x pernoh nampok muke...)
Betul jgk, Ok lah, kta proceed...

15. Sister, mmandangkan org x ramai dtg, kita akan buat dalam group yang kecil(liqa'). So, kami pun mgambil langkah drastik dgn menyusun kerusi dalam bentuk separa bulat, meja ditengah.

16. Tiba2 je, bgaikan hujan dimusim kemarau, dtg 3 org sisters. ar, sorang ni dah dtg mse 2nd liqa' kta ari tu kan... mmm... mtk maaf ar, mmndgkan pnyertaan x ramai, sbb mmg kta expext x ramai pon..(ayat goreng) so, kta still proceed dgn gnakan satu sudut dlm dewan tu. bleh ambik tempat duduk eh... wa... bere muke ni... tp tkpe, ini satu permulaan...(wak sedak hati jgok)

17. fuh... mmg hebat abg Zul bg talk... semue nmpak mcm terpaku, x mmpu mgelak segala pendapat yg di lontarkan anak kelahiran Terengganu yg telah 10 tahun berkecimpung dlm bidang MLM ni... 'ah..aku pun nak jd hebat mcm dia jgk satu hari nti, tp nak lg hebat lg. aku nak seluruh House Of Representatives kat Malaysia ni kalah mdgar hujah2 yg brpihak di sebelah Islam suatu hari nti...' "Mu'min yg kuat lebih dikasihi oleh Allah berbnding mu'min yg lemah".. ah, ape pulak aku merepek ni???

18. "sy ambik sekejap bang,boleh?"aku mtk izin abg Zul utk mcelah,sebaik shj dia selesai bg talk."ambik2..."."Ok, lepas ni, kita akan buka pnyertaan kita pd budak2 1st year yg akan kita buat pd...bla3x..." aku ceritakan sgala perancgan yg telah kami bincg bbrapa hari sblum blangsungnya talk pd hari ini...semua nampak yakin dan tampak bersemangat...

19. Suasana mjadi sunyi, sesunyi waktu malam sebaik shj azan zohor dikumandangkan...
"baik, lpas ni, ape2 okara, tolong refer pd Faris, dia leader kat sini..." Abg Zul mbrikan kate2 trakhir sbaik shj Azan Zohor selesai...

20. Kita tutup dgn tasbih kifarah dan Surah Al-ASR...
Majlis pd petang itu brsurai dgn masing2 mbawa satu azam yg tinggi...

21. "So mcmane Reh? ana rase Alhamdulillah doh kalu Gining..."

22. mybe, inilah ketika persamaan di atas patut diapplykan dlm kes ini. baru lah aku sedar akan kpentingan mempelajari Add Math dan Math Moden pd skolah dulu...

500x = 8y
x=poster
y=orang

23. persamaan diatas boleh diterbalikkan mjadi 8y=500x dalam keadaan
y=poster
x=orang yg join INSAAN...

YEA...

4 comments:

  1. lempengterbakar

    salam,pengalaman yang amat menarik sahabatku..hehe...maaflar,ana x berminat lar...hehe..teruskan usaha!anda pasti berjaya!haha

    May 2, 2009 at 6:35 AM
  2. Muhammad Hamidi Zamri

    smoga success.. ana sokong dr blkg walaupun x join...

    May 5, 2009 at 10:54 AM
  3. Baginda Reformasi

    post yang menarik..... 500x=8y maka x=(8y)/500
    kalau 2x5=25 25/5=2

    (sidang dun 7/5/09) untuk mengetahui laporan media dari dunia ... hehe

    http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/05/berita-dr-saentero-dunia-apabila-lanun.html

    May 8, 2009 at 3:19 PM
  4. Yeop

    Hidup Insaan... ya...

    May 10, 2009 at 8:04 AM